Protest Design on Vuoden 2022 sisustusarkkitehtitoimisto

Nominaatin sai tänä vuonna sisustusarkkitehtitoimisto Protest Design Oy, jonka perustajajäseniä ovat sisustusarkkitehdit SIO Marko Nenonen ja Taina Lehtinen. Molemmat ovat valmistuneet sisustusarkkitehdeiksi Lahden muotoiluinstituutista vuonna 2001 ja Aalto-yliopistosta vuonna 2015.

Vuonna 2006 perustetun Protest Designin erikoisosaamiseen kuuluvat julkisten tilojen ja työympäristöjen korkeatasoinen suunnittelu. Kuluneiden 15 vuoden aikana työtehtäviin on laaja-alaisesti kuulunut hyvin erilaisia tiloja, kuten näyttelyitä, myymälöitä, ravintoloita, toimistoja, sairaaloita ja edustustiloja. Marko Nenonen ja Taina Lehtinen ovat jo usean vuoden ajan myös vieneet Suomi-kuvaa maailmalle suunnitellen useita suurlähetystöjen tiloja menestyksekkäästi.

Suunnittelutehtäviin ovat kuuluneet mm. Suomen suurlähetystöt, konsulaatit ja suurlähettiläiden virka-asunnot New Yorkissa, Berliinissä, Soulissa, Washingtonissa, Buenos Airesissa, Abu Dhabissa, Ottawassa, São Paulossa, Mexico Cityssä ja Sofiassa. Tällä hetkellä suunnittelupöydällä ovat mm. Suomen Pretorian, Manilan ja Kööpenhaminan suurlähetystöt.

Suunnittelijoille haasteellisen pandemian aikana Nenonen ja Lehtinen ovat kehittäneet virtuaalisia suunnittelupalvelujaan edelleen siten, että he voivat palvella asiakkaitaan myös paikasta riippumatta.

Jury perustelee yksimielistä valintaansa seuraavasti: Tainalla ja Markolla on voimakkaasti erottuva vahva ote, joka ilmenee mielenkiintoisina ja monipuolisina, toisistaan erottuvina projekteina. Jury arvostaa myös suuresti heidän kansainvälistä näkökulmaansa ja sitä kautta laajaa kirjoa. Projektit ovat osittain todella laajoja, joka ilmentää suurta intohimoa ja kykyä käsitellä monimutkaisia toimeksiantoja. Heidän suunnitelmansa ovat aikaa kestäviä, niissä on hienoa detaljiikkaa ja tilasuunnitelmat ovat loppuun asti mietittyjä, valaistusratkaisuja myöten. Heitä voi hyvin perustein luonnehtia tunnelman sytyttäjiksi.

Valinnan ehdotusten ja hakemusten perusteella tekivät tänä vuonna vuoden sisustusarkkitehtitoimisto FYRAn osakas, sisustusarkkitehti SIO, juryn pj. Tiina Närkki; SIOn puheenjohtaja, sisustusarkkitehti SIO Lars Räihä; arkkitehti SAFA Jouni Kaipia sekä Avotakan päätoimittaja Kari-Otso Nevaluoma. Juryn sihteerinä toimi SIOn pääsihteeeri Minna Borg.

Palkinto jaetaan perjantaina 4.2. Arkkitehtuurin ja muotoilun päätapahtumassa Helsingin kaupungintalolla.
Arkkitehtuurin ja Muotoilun päivien päätapahtumaa, Kestokulttuuri-keskustelutilaisuutta voi katsoa nauhoitettuna Helsinki-kanavalta klo 15 alkaen –  SIOn palkintojenjako alkaa klo 16.40.

Palkinnon arvo on 1 000€, lahjoittajana FM Mattsson Mora Group Finland Oy.