SIO 70 v.- juhlavuoden aloituseminaari Muuttuva työ, muuttuva työympäristö

Pekka Toivanen, Eija Nieminen, Mikko Östring, Antti Pitkänen, Susanna Kallio, Tatu Ahlroos. Valokuva: Tuula Toivio

Sisustusarkkitehdit SIOn 70-vuotisjuhlavuoden aloitti 17.1.2019 Helsingin Tiedekulmassa kaikille avoin työympäristömuutoksiin pureutunut iltapäiväseminaari. Paikkana Tiedekulma on upea mille tahansa tapahtumalle, mutta varsinkin kylmänä ja lumisena talvipäivänä kontrasti ulkotilan ja lämpimän sisätilan puun ja tummanpuhuvan sisustuksen ansiosta tuntui erityisen merkitsevältä ja kutsuvalta.

Vietämme 90% ajastamme sisätiloissa ja 60% suomalaisista kokee työympäristön vaikuttavan merkittävästi hyvinvointiinsa. Työympäristösuunnittelu lisää sekä tuottavuutta että työssä viihtymistä. Työympäristöt kehittyvät, ja varsinkin sisustusarkkitehdit ovat näiden uudistusten äärellä. Monet suunnittelutoimistot jo ovat ottaneet haasteen vastaan ja palkkaavat asiantuntijoita, sisustusarkkitehteja ja muotoilijoita ratkaisuntekijöiksi.

Helsingin Tiedekulma, valokuva: Jussi Hellsten

Muutoksen elementit

Arkkitehti SAFA Teemu Toivio ja sisustusarkkitehti Rami Lehtimäki JKMM Arkkitehdeista avasivat tilaisuuden esittelemällä Tiedekulman suunnitteluprosessin vaiheita. He ovat hyvä työpari myös esiintyjinä. Tiedekulma on kiinnostava esimerkki rakennuksen muuttamisesta ja uudistamisesta sekä haasteellisena suunnittelutyönä niin arkkitehdeille kuin sisustusarkkitehdeille. Tiedekulma on yksi Helsingin ”yhteisistä olohuoneista”, siellä on kaikille avointa tilaa opiskelulle ja työskentelylle.

Moderaattorina toiminut Pekka Toivanen sai yleisön osallistumaan kysymällä heidän kokemuksistaan. Sisustusarkkitehti SIO Päivi Bergrothin uran aikana työpaikkojen kehitys on ollut valtavaa. Johtajat ovat nykyisin osa tiimiä, on etätyö mahdollisuuksia, tehdään valintoja avotilojen ja omien huoneiden välillä, yhteiset tilat tai työpaikkakahvilat lisääntyvät ja seuraamme huimaa teknistä kehitystä. Tämä kaikki on muuttanut suunnittelijoiden työtä valtavasti.

 

Tarkoituksenmukainen kestävä suunnittelu ja digitaaliset mahdollisuudet

Sisustusarkkitehti SIO, arkkitehti SAFA Susanna Kallio suunnittelutoimisto Kohinasta uskoo kokemuksellisuuteen. Hän korosti esityksessään toimitilojen ratkaisujen pitkäikäisyyttä ja laadukkuutta. Trendinä on kodinomaisuus toimistoissa. Hän korosti myös tekstiilejä ja väriharmoniaa tunnelmanluojina. Mobiili ja personoitu tilaohjaus on myös kovaa vauhtia tulossa toimistoihin. Eritoten Susanna toivoo, että kestävälle rakentamiselle voisi povata luomuruuan kaltaista räjähdysmäistä kasvua.

 

Muutoksen elementit

Työkulttuuria voidaan kehittää osana työympäristömuutosta. Se vaatii työntekijöiltä asennemuutosta. Yhteissuunnittelusta esitelmöi Agile Workin strateginen johtaja Antti Pitkänen. Häntä, kuten meitä kaikkia, kiinnostaa tulevaisuus. Antti kiteytti hyvin suurimman haasteen: suunnittelijoiden tulee aavistaa minkä tulen ympärille ihmiset haluavat kokoontua!

Valokuva: Tuula Toivio

Menestyvän työympäristön edellytyksenä on asiakkaan hyvä tunteminen

KVA Arkkitehtien tj., työympäristöasiantuntija, arkkitehti SAFA Ritva Kokkolan esitys oli käytännönläheinen ja suunnittelun perusperiaatteita valottava. KVA Arkkitehdit on suunnitellut mm. Bernerin uudet toimitilat ja muuton Helsingin keskustan kivitalotiloista uusin tiloihin Herttoniemeen.

 

Valokuva: Tuula Toivio

Kuunnellaan asiakasta tarkalla korvalla ja luodaan paikkoja tekemiselle

Iltapäivä Tiedekulmassa päättyi paneeliin, ohjaksissa seminaarin moderoija Pekka Toivanen. Panelisteina olivat Antti Pitkänen, Susanna Kallio, työympäristöasiantuntija sisustusarkkitehti Eija Nieminen KVA Arkkitehdeilta, SIOn pj. sisustusarkkitehti SIO Tatu Ahlroos sekä Toimitilat-toimialan johtaja Mikko Östring RAKLIsta. Illaksi siirryimme ”suunnittelijoiden karkkikauppaan”, Gulledin showroomiin Etelärantaan, jossa jutustelu jatkui viihtyisissä merkeissä.

Gulled Showroom, valokuva Tuula Toivio

Lopuksi kiitos kaikille ja kiitos Tatu Ahlroos ja Helena Aalto seminaaripäivän järjestelyihin osallistumisesta!

Minna Borg