Monialaisella yhteistyöllä kokemuksellisempaa tilaa

Aukio, Pasi Salminen, Finavia

Peli- ja virtuaalimaailmasta tuttuun immersiivisyyteen törmää yhä useammin esimerkiksi esittävien taiteiden, taidenäyttelyiden tai oppimisympäristöjen suunnittelun yhteydessä. Vuorovaikutus ympäristön kanssa koetaan tärkeäksi. Immersiivisyyteen liittyy hypeä, eikä aina olla valmiita pohtimaan syvällisemmin mitä todellista lisäarvoa sen avulla voidaan tuoda esimerkiksi tilasuunnitteluun. Monialaisen yhteistyön avulla voidaan kuitenkin saavuttaa lopputulos, joka luo niin kokijalle kuin itse tekijällekin uuden kokemuksen tason.

Finavian Helsinki-Vantaan uusi laajennusosa Aukio on mainio esimerkki immersiivisestä tilasta. Monialaisella yhteistyöllä on pystytty toteuttamaan aivan uudenlaista kokemuksellista tilaa. Kokonaisuuden keskeisin osa on tapahtuma-aukio, jonka suunnittelu on Arkkitehdit Davidson Tarkelan ja Rune & Berg Designin käsialaa. Immersiivisen tilakokemuksen toteutus on OiOi Collective Oy:n ja Granlundin taidonnäyte. Sisustusarkkitehtien määrittelemän teeman ja tilan pohjalta immersiivisen kokemuksen suunnittelu luotiin osallistavien työpajojen avulla. Vaikuttava kokonaisuus saavutettiin keskustelevan yhteistyön tuloksena. Tavoitteena oli jättää muistijälki suomalaisesta designista, sujuvuudesta, luonnosta ja rauhasta. Amos Rexissäkin nähdyn teamLabin värikkään ja mielikuvituksellisen maailman sijaan tapahtuma-aukiolla pääsee uppoutumaan aitoon ja olemassa olevaan ympäristöön, Suomen luontoon. Vuorovaikutteisuus ja pelillisyys tuovat hienon lisän kokonaisuuteen. Aistimisen, oleskelun ja rauhoittumisen lisäksi kokija voi myös osallistua itse sekä oppia.

Materiaalivalinnat, toiminnallisuus, äänimaailma ja valo ovat kaikki tilasuunnittelun ytimessä. Immersiivisyys voi vahvistaa tätä kokemusta tai viedä kokonaan uuteen maailmaan. Suunnittelijana on helpottavaa tiedostaa, että villeimmätkin ideat voivat olla toteuttamiskelpoisia.

Vuorovaikutteisuutta ja elämyksellisyyttä maakunnasta muualle Suomeen ja maailmalle

Suomi100, Pihla Liukkonen, Mikkelin kaupunki

“Immersiivisyyden avulla on pystytty tuotteistamaan upea luontommetuotteistamaan upea luontomme kuluttamatta sitä. Tapahtuma-aukio tarjoaa kävijälle ainutlaatuisen kokemuksen ja herättää lentomatkustajan kiinnostuksen tutustua Suomeen.” Sami Kämppi, OiOi

OiOi Collective Oy toimii valtakunnallisesti ja kansainvälisesti Mikkelistä ja Helsingin Vallilasta käsin. Teimme Suomi 100 -juhlavuonna yhteistyötä kotikaupunkimme avajaisjuhlan tapahtumakokemuksen toteutukseen liittyen. Tuolloin heidän käsistään syntyi interaktiivinen taideseinä, jonka välityksellä meidän paikallisen tapahtumamme osallistujat olivat vuorovaikutuksessa Levillä ja Helsingissä järjestettyjen tapahtumien osallistujien kanssa reaaliaikaisesti. Lopputulos oli koko päivän kestävää kollektiivista värikästä leikkiä, taiteilua ja liikettä.