Suomalainen huonekalu – suunnittelukilpailun finalistien nimet on julkistettu

Suomalainen huonekalu – suunnittelukilpailun finalistit valittiin 356 ehdokkaan joukosta. Opiskelijasarjassa mukana oli 116 ja ammattilaisten sarjassa 240 työtä. Puuteollisuusyrittäjät ry:n ja Ornamon kilpailussa on mukana 21 suomalaista huonekaluyritystä, joiden toimeksiantoihin kilpailun jury valitsi suosikkinsa kilpailuehdotusten joukosta. Lopullisen päätöksen tekivät suunnittelukilpailussa mukana olevat yritykset. Kilpailun päärahoittajat ovat ympäristöministeriö ja Suomen Metsäsäätiö.

Kilpailun finalistit ja yhteistyöyritykset

Finsoffat Oy – Heikki Herranen ja Minna Siikaluoma / Tyyni-sohva
Hkt. Seppänen Oy – Karolina Norteva* / Aava-senkki
Made By Choice Oy – Mikael Mantila / Pilari-tuoteperhe
Lepo Product Oy – Jani Luukkonen ja Rosa-Maria Tolvanen / Mikki-tuoli
Aito Kaluste Oy – Kaarle Holmberg, Mika Huovinen, Lauri Heikkinen / Sohvapöytä
Järvi-Z Oy – Rami Santala / Thoreau-tuoli
Tetrimäki – Tomi Laukkanen / Pilou-nojatuoli
Hakola huonekalu Oy – Simo Lahtinen / Drum-säilytyskaluste
Metallituote Summanen Oy – Sari Matikka / Toveri-naulakko
Rintaluoma Oy – Henri Judin / Daybed
Niemen Tehtaat Oy – Henri Halla-Aho / OLO-konsepti
Interface Oy – Henri Halla-Aho / L-hylly
Eimi Kaluste Oy – Sonja Kurtti / Nappula-naulakko *
Arvo Piiroinen Oy – Jaana Teiskonen / Pesä-keinutuoli *
Puulon Oy – Juho Pasila / Railo-pikkutuoli
Martela Oyj – Henri Halla-Aho / Workbench
Luottopuu Oy – Kaarle Holmberg, Mika Huovinen, Lauri Heikkinen / Ruokapöytä
Heinolan Vesileikkauspalvelu Oy – Simo Serpola / Kaanon-valaisin
Soft-Kaluste Oy – Terhi Tuominen & Jitan V Patel / Framework-sohva

Kilpailussa mukana olleet Pedro Oy sekä Hkv J. Haapala Oy ovat vetäytyneet kilpailusta.

Kilpailun puheenjohtajana toimii sisustusarkkitehti SIO Ben af Schultén. Muut juryn jäsenet ovat Design Forum Finlandin toimitusjohtaja, teollinen muotoilija Petteri Kolinen, sisustusarkkitehti SIO Tuula Falk ja a-factory Oy:n toimitusjohtaja Jukka Silvennoinen sekä Ekerö Möbler AB:n toimitusjohtaja Lena Arell.

Jury kiinnitti arviossa huomiota mm. tuotteiden valmistettavuuteen, tarkoituksenmukaisiin materiaalivalintoihin, muotokieleen, innovatiivisuuteen ja kestävyyteen. Juryn mukaan finaaliin päässeitä kilpailuehdotuksia yhdisti konseptien ja muotokielen selkeys, hyvä suhdetaju sekä innovatiivinen ajattelu, materiaalin hallinta sekä kehityskelpoisuus tuotantoon asti. Juryn mukaan finaaliin edenneissä suunnitelmissa kulki mukana myös ajatus vastuullisuudesta. Se on tekijä, joka on raadin mielestä yhä tärkeämpää tulevaisuudessa myös kalustebisneksessä.

Kilpailulla haetaan puuta tai puupohjaista biokomposiittia hyödyntäviä kaluste- ja tuoteideoita. Kilpailun toisessa vaiheessa finalistit tekevät valmistavien yritysten kanssa prototyypit, jotka julkistetaan suurelle yleisölle syksyn Habitare-messuilla omalla osastollaan. Syksyn Habitare-messuilla esiteltävät prototyypit valmistetaan kesän aikana eri puolilla Suomea, pääosin yritysten omissa tehtaissa. Uunituoreet finalistityöt esitellään omalla osastollaan syksyn Habitare-messuilla. Voittajat julkistetaan 9.9.2020 klo 11 Arena-lavalla. Kilpailun pääpalkinto ammattilaissarjassa on 15 000 euroa ja opiskelijoiden sarjassa 5 000 euroa.

Taustaa: Suomalainen huonekalu – suunnittelukilpailu

Murroksessa olevalle kalustebisnekselle haetaan uudenlaista nostetta huippumuotoilun avulla. Suomalainen huonekalu – suunnittelukilpailu on ainutlaatuinen uusi kilpailu, jossa 21 suomalaisyritystä etsii teolliseen tuotantoon soveltuvia puuta tai puupohjaista biokomposiittia hyödyntäviä kaluste- ja tuoteideoita. Kilpailun avulla Puuteollisuusyrittäjät ry ja Ornamo ry haluavat parantaa kotimaisen kalustebisneksen kilpailukykyä ja nostaa puun arvostusta. Kilpailun päärahoittajat ovat ympäristöministeriö ja Metsäsäätiö. Kilpailun parhaimmisto esitellään syksyn Habitare-messuilla 2020.

Lue lisää: www.puuteollisuusyrittajat.fi/suunnittelukilpailu

 

Lisätiedot

Elina Perttula, asiantuntija Ornamo
elina.perttula@ornamo.fi
p. +358 43 211 0755

Puuteollisuusyrittäjät ry on Suomen johtava huonekalu-, rakennuspuusepän- ja puusepänteollisuuden edunvalvoja, jonka tehtävänä on edistää kotimaisen puusepäntyön tunnettuutta Suomessa ja ulkomailla sekä lisätä kiinnostusta ja arvostusta alaa kohtaan. Puuteollisuusyrittäjät ry edustaa noin 300 jäsenyritystä. Jäsenyritykset työllistävät noin 6 000 puuteollisuuden ammattilaista. www.puuteollisuusyrittajat.fi