Suomalainen huonekalu – suunnittelukilpailun finalistit on valittu

Suomalainen huonekalu – suunnittelukilpailun finalistit on valittu 356 ehdokkaan joukosta. Opiskelijasarjassa mukana oli 116 ja ammattilaisten sarjassa 240 työtä. Puuteollisuusyrittäjät ry:n ja Ornamon kilpailussa on mukana 21 suomalaista huonekaluyritystä, joiden toimeksiantoihin kilpailun jury valitsi suosikkinsa kilpailuehdotusten joukosta. Lopullisen päätöksen tekivät suunnittelukilpailussa mukana olevat yritykset. Kilpailun päärahoittajat ovat ympäristöministeriö ja Suomen Metsäsäätiö.

Kilpailun puheenjohtajana toimii sisustusarkkitehti Ben af Schultén. Muut juryn jäsenet ovat Design Forum Finlandin toimitusjohtaja, teollinen muotoilija Petteri Kolinen, sisustusarkkitehti SIO Tuula Falk ja a-factory Oy:n toimitusjohtaja Jukka Silvennoinen sekä Ekerö Möbler AB:n toimitusjohtaja Lena Arell.

Jury kiinnitti arviossa huomiota mm. tuotteiden valmistettavuuteen, tarkoituksenmukaisiin materiaalivalintoihin, muotokieleen, innovatiivisuuteen ja kestävyyteen. Juryn mukaan finaaliin päässeitä kilpailuehdotuksia yhdisti konseptien ja muotokielen selkeys, hyvä suhdetaju sekä innovatiivinen ajattelu, materiaalin hallinta sekä kehityskelpoisuus tuotantoon asti. Juryn mukaan finaaliin edenneissä suunnitelmissa kulki mukana myös ajatus vastuullisuudesta. Se on tekijä, joka on raadin mielestä yhä tärkeämpää tulevaisuudessa myös kalustebisneksessä.

Kilpailulla haetaan puuta tai puupohjaista biokomposiittia hyödyntäviä kaluste- ja tuoteideoita. Kilpailun toisessa vaiheessa finalistit tekevät valmistavien yritysten kanssa prototyypit, jotka julkistetaan suurelle yleisölle syksyn Habitare-messuilla omalla osastollaan. Opiskelijasarjan sekä ammattilaissarjan voittajat julkistetaan 9.9.2020. Kilpailun pääpalkinto ammattilaissarjassa on 15 000 euroa ja opiskelijoiden sarjassa 5 000 euroa.

Kilpailun finalistit ja yhteistyöyritykset ovat:

Finsoffat Oy – Nimimerkki: EMAAY
Hkt. Seppänen Oy – Nimimerkki: Roihu
Made By Choice Oy – Nimimerkki: Erikoisässä
Lepo Product Oy – Nimimerkki: Musta
Aito Kaluste Oy – Nimimerkki: KAMILA
Järvi-Z Oy – Nimimerkki: Thoreau
Tetrimäki – Nimimerkki: Viilu
Hakola huonekalu Oy – Nimimerkki: Lahts
Metallituote Summanen Oy – Nimimerkki: tervetuloa
Rintaluoma Oy – Nimimerkki: Puu-tos
Niemen Tehtaat Oy – Nimimerkki: Fender
Interface Oy – Nimimerkki: Simple
Eimi Kaluste Oy – Nimimerkki: Serafiina
Arvo Piiroinen Oy – Nimimerkki: Västäräkki
Puulon Oy – Nimimerkki: Peruna
Martela Oyj – Nimimerkki: Venda
Luottopuu Oy – Nimimerkki: KAMILA
Heinolan Vesileikkauspalvelu Oy – Nimimerkki: Lintubongarin lokikirja
Soft-Kaluste Oy – Nimimerkki: Framework by Kuutio

Kilpailussa mukana olleet Pedro Oy sekä Hkv J. Haapala Oy ovat vetäytyneet kilpailusta.

Taustaa: Suomalainen huonekalu – suunnittelukilpailu

Murroksessa olevalle kalustebisnekselle haetaan uudenlaista nostetta huippumuotoilun avulla. Suomalainen huonekalu – suunnittelukilpailu on ainutlaatuinen uusi kilpailu, jossa 21 suomalaisyritystä etsii teolliseen tuotantoon soveltuvia puuta tai puupohjaista biokomposiittia hyödyntäviä kaluste- ja tuoteideoita. Kilpailun avulla Puuteollisuusyrittäjät ry ja Ornamo ry haluavat parantaa kotimaisen kalustebisneksen kilpailukykyä ja nostaa puun arvostusta. Kilpailun päärahoittajat ovat ympäristöministeriö ja Metsäsäätiö. Kilpailun parhaimmisto esitellään syksyn Habitare-messuilla 2020.

Lue lisää: www.puuteollisuusyrittajat.fi/suunnittelukilpailu

Kotimaisen kalustebisneksen kannattavuus on parantunut

Suomalainen huonekalujen valmistus on ollut murroksessa koko 2000-luvun. Suomalaiset huonekaluyritykset suunnittelevat ja valmistavat huonekaluja pääasiassa koteihin ja julkisiin tiloihin. Suurin osa yrityksistä toimii vain Suomen markkinoilla ja kansainvälisesti toimivia yrityksiä on vain muutama.

Kovassa globaalissa kilpailussa erikoistuneet, suunnitteluun panostavat yritykset erottuvat edukseen.  Työ- ja elinkeinoministeriön toimialaraportin (2019) mukaan huonekaluteollisuuden liikevaihto vuonna 2017 oli 1,16 miljardia euroa. Alalla toimivia yrityksiä on noin 840 ja ala työllistää noin 8 000 henkilöä. Kasvua edellisestä vuodesta oli noin 6 prosenttia. Huonekalujen vienti on sen sijaan kasvanut melkein 20 prosenttia. Suuri osa suomalaisista huonekaluyrityksistä toimii vain Suomen markkinoilla. Kansainvälisesti toimivia yrityksiä on vain muutama.

Lisätiedot

Elina Perttula, asiantuntija Ornamo
elina.perttula@ornamo.fi
p. +358 43 211 0755

Puuteollisuusyrittäjät ry on Suomen johtava huonekalu-, rakennuspuusepän- ja puusepänteollisuuden edunvalvoja, jonka tehtävänä on edistää kotimaisen puusepäntyön tunnettuutta Suomessa ja ulkomailla sekä lisätä kiinnostusta ja arvostusta alaa kohtaan. Puuteollisuusyrittäjät ry edustaa noin 400 jäsenyritystä. Jäsenyritykset työllistävät noin 6 000 puuteollisuuden ammattilaista. www.puuteollisuusyrittajat.fi