Suomalainen huonekalu-suunnittelukilpailun tulokset

Suunnittelukilpailun ammattilaissarjan voitti muotoilija Juho Pasilan ja Puulon Oy:n Railo-tuoli, joka ihastutti kilpailun juryn massiivikoivun taitavalla ja modernilla tulkinnalla. Railo-tuoli sai myös Metsäsäätiön kunniamaininnan. Pääpalkintnon arvo oli 15 000 €. Opiskelijoiden sarjan voitti Karolina Nortevan Aava-senkki, palkinnon arvo oli 5 000 €.

Puuteollisuusyrittäjät ry:n ja Ornamo ry:n kilpailussa etsittiin puuta hyödyntäviä uusia tuoteideoita puun jalostusarvon nostamiseksi ja paikallisen valmistuksen uudistamiseksi muotoilun avulla. Palkittujen kalusteiden joukossa on kaupallisesti valmiita, puuta uudella tavalla hyödyntäviä kotien ja julkisten tilojen kaluste- ja sisustusratkaisuja. Kaksivaiheiseen kilpailuun osallistui yli 350 kilpailutyötä ja 17 yritystä eri puolilta Suomea. Jury ja kalusteyritykset valitsivat 17 finalistia, joiden suunnitelmasta valmistettiin kilpailutyön prototyyppi.

Kilpailun juryn puheenjohtaja on sisustusarkkitehti SIO Ben af Schultén. Muut juryn jäsenet ovat Design Forum Finlandin toimitusjohtaja, teollinen muotoilija Petteri Kolinen, sisustusarkkitehti SIO Tuula Falk ja a-factory Oy:n toimitusjohtaja Jukka Silvennoinen sekä Ekerö Möbler AB:n toimitusjohtaja Lena Arell.

Kotimainen puukaluste on vastuullinen valinta

Kilpailun päärahoittajan, Ympäristöministeriön Puurakentamisen ohjelman ohjelmapäällikön Petri Heinon mukaan kilpailun finalistit ovat taidonnäyte kotimaisesta muotoiluosaamisesta, jossa on mukana vastuullisuus, korkea laatu ja kotimaisuus. Hän toivoo valtiolta ja kunnilta julkisissa hankinnoissa kotimaisten kalusteiden suosimista kestävänä ja ekologisena vaihtoehtona.

– Puu on monipuolinen materiaali, josta voidaan tehdä kestäviä tuotteita. Suomessa on pitkät puun käytön perinteet, mikä resonoi edelleen nykypäivän muotoilussa. Taitavalla muotoilulla ja oikeilla materiaalivalinnoilla luodaan toimivia ja viihtyisiä tiloja. Haastaisinkin julkiset toimijat rohkeasti pohtimaan kotimaisen muotoilun sekä uusiutuvien ja vähähiilisten materiaalien arvoa huonekalu- ja kalustehankintoja suunniteltaessa, Heino sanoo.

Suomessa puukalusteiden tuotantomäärä on vähentynyt 1990-luvulla alkaneen globaalin massatuotannon myötä. Alan liikevaihto on ollut viime vuodet maltillisessa kasvussa, liikevaihto oli 1,24 mrd vuonna 2018. Koronakriisi on vaikeuttanut pääosin pk-sektorin yritysten toimintaedellytyksiä. Alalla olisi paljonkin vientipotentiaalia globaaleilla markkinoilla. Ympäristöministeriön ohella päärahoittajana toimi Suomen metsäsäätiö. Mukana ovat myös Huonekalusäätiö ja Messusäätiö.

 

Suomalainen huonekalu – suunnittelukilpailun voittajat
ja kilpailujuryn sekä Suomen Metsäsäätiön perustelut

 

Musta ja puun värinen Railo-tuoli
Railo-tuoli on PEFC-sertifioidusta massiivikoivusta
valmistettu julkisten tilojen pinottava pikkutuoli, jota ollaan laajentamassa tuoteperheeksi asti. Suunnittelija Juho
Pasila yhteistyössä Puulon Oy:n (Padasjoki)
kanssa. Kuva: Marco Melander

1. palkinto – 15.000 euroa: Railo-tuoli / suunnittelija: Juho Pasila. Yritys: Puulon Oy (Paasjoki)

Kilpailun pääpalkinnon saa täyskoivuinen pinottava Railo-tuoli, jossa suomalaista koivua on käytetty kiitettävästi koko kalusteessa. Railo-tuoli sai juryltä kiitosta selkeästä ulkonäöstä ja sopusuhtaisuudesta sekä useista puun työstämisen yksityiskohdista, jotka vaikuttavat tuolin ergonomiaan ja muotokieleen. Kokopuinen tuoli yllätti juryn istuinmukavuudellaan. Juho Pasila saa palkinnoksi 15000 euroa.

Metsäsäätiön kunniamaininnan perustelut:

Suomen Metsäsäätiö arvosti kalusteessa suomalaisen PEFC-sertifioidun koivun käyttöä kaupallisesti valmiissa tuotteessa. Tuolissa yhdistyvät kotimainen puu, kaunis muotoilu sekä taidokas käsityö. Metsäsäätiön mukaan Railo-istuin edistää kotimaisen puun käyttöä, nostaa puun jalostusarvoa ja luo uusia, kotimaiseen puuhun perustuvia elinkeinomahdollisuuksia. Juho Pasila (s. 1977) on Lahden Muotoiluinstituutista valmistunut muotoilija, jonka tausta puuntyöstössä näkyy suunnittelijan vahvuutena luoda teollisesti valmistettavia tuotteita. Hänellä on oman suunnitteluyritys Pasila Design ja verkkokauppa www.pasiladesign.fi.

Puulon Oy on kalustevalmistuksen ja alihankinnan osaaja Padasjoelta ja Kuhmoisista. Yritys on keskittynyt massiivipuusta valmistettuihin tuotteisiin ja komponentteihin. Merkittävä osa tuotannosta menee projektimyyntinä hotelleihin, loma-asuntoihin, ravintoloihin ja päiväkoteihin. Uuden mallistosarjan tekeminen uudistaa Puulon Oy:n omaa mallistoa. Nykyaikainen ja monipuolinen konekanta yhdessä ammattitaitoisen henkilökunnan kanssa mahdollistaa myös kilpailukykyisen alihankinnan tarjoamisen yhteistyökumppaneille. Yrityksen liikevaihto oli 1,09 miljoonaa ja se työllisti 18 työntekijää vuonna 2019.

Henri Halla-ahon kalustekonsepti OLO on suunnattu varhaiskasvatuksen käyttöön. Taivutetusta koivuvanerista valmistettu siirrettävä säilytyskaluste toimii myös leikkitasona. Kilpailutyö on tehty yhteistyössä Niemen Tehtaat Oy:n kanssa. Kuva: Marco Melander

2.palkinto – 10.000 euroa: OLO-konsepti / suunnittelija: Henri Halla-aho. Yritys: Niemen tehtaat (Sastamala)

Varhaiskasvatukseen suunnattu toiminnallinen OLO-konsepti on juryn mielestä ilahduttava lisä lastenkalusteisiin. OLO on hyvin suunniteltu kokonaisuus, joita on vähän markkinoilla. Jury antoi kiitosta kalustesarjalle, joka inspiroi lasta moniin eri askareisiin ja toimintoihin.

Siirreltävän kalusteen hallittu muotokieli sekä tuotantoystävällisyys kiinnitti juryn huomion. Kaluste ilmentää juryn mielestä materiaalin ja muodon tasapainoa poikkeuksellisen hienosti.

Henri Halla-aho (s.1984) on muotoilija, TaM ja opiskellut Lahden Muotoiluinstituutissa sekä Taideteollisessa korkeakoulussa (nyk. Aalto-yliopisto). Vuonna 2011 hän perusti oman suunnittelutoimiston Lahteen, joka keskittyy tuote- ja näyttelysuunnitteluun. Tällä hetkellä Halla-aho toimii Lehtorina Lahden Muotoiluinstituutissa sekä tekee kestävään kehitykseen ja kiertotalouteen liittyviä suunnitteluprojekteja R100-toimistonsa kautta.

Niemen Tehtaat on puusepänperinteitä jo neljännessä polvessa jatkava yritys. Nykyisin puusepänperinteitä siivittää pitkälle automatisoitu tuotanto, ja pääpaino on siirtynyt kodinkalusteisiin, päiväkoti- ja toimistokalusteisiin, jopa meriteollisuuteen asti. Yritysryhmään kuuluvat Niemen Tehtaat Sastamalassa ja Suodenniemellä, Niemi Sofa Tallinnassa sekä Niemi Vietnam Ltd. Henkilökuntaa on noin 50 ja liikevaihto on 4,6 miljoonaa euroa.

 

Framework on puurakenteinen tuoteperhe – sohva ja nojatuoli laatutietoiselle kuluttajalle. Valmistaja: Soft-Kaluste Oy, Ilmajoki Design: Terhi Tuominen & Jitan V Patel Materiaali: runko tammi tai koivu, verhoilu nahka, pellava, villa tai sekoitekangas Kuva: Marco Melander

3.palkinto – 7000 euroa: Framework -sohva ja nojatuoli / suunnittelija: Terhi Tuominen & Jitan V Patel. Yritys: Soft-Kaluste (Ilmajoki)

Framework -sohvassa ja nojatuolissa istuinmukavuus yhdistyy ajattomaan ja laadukkaaseen yleisilmeeseen. Sohva saa jurylta kiitosta kokopuun luontevasta käytöstä sohvan rungossa. Sohva ja nojatuoli muodostavat juryn mielestä ihastuttavan version klassisesta istuinryhmästä, jossa viimeistelty verhoilutyö ja korkealuokkaisen puun taidokas käyttö herättävät huomion.

Tuominen Patel on Terhi Tuomisen ja Jitan V. Patelin muodostama, Helsingissä toimiva designduo, jonka tuotantoon kuuluu niin huonekalu- ja tuotemuotoilua kuin lasitaidettakin. Duon tuotantoa on palkittu muun muassa RedDot-muotoilupalkinnolla, ja vuonna 2009 Tuomiselle myönnettiin Vuoden nuori muotoilija -palkinto.

Soft-Kaluste Oy sijaitsee Ilmajoella. Vuodesta 1993 toiminut yritys on keskittynyt ajattomiin, ergonomisiin ja skandinaavisiin kodin kalusteisiin. Yritys työllistää kymmenkunta henkilöä ja sen liikevaihto on noin 1 000 000 euroa.

Opiskelijoiden sarja

Aava-säilytyskaluste laatutietoiselle kuluttajalle
Valmistaja: Huonekalutehdas
Seppänen Oy, Petäjävesi
Design: Karolina Norteva (opiskelijasarja)
Materiaali: Tammi
Kuva: Marco Melander

1.palkinto – 5000 euroa: Aava-senkki / suunnittelija: Karolina Norteva. Yritys: Huonekalutehdas Seppänen (Petäjävesi)

 

Senkki saa erityistä kiitosta puunkäytöstä sekä ovien pelkistetyistä mittasuhteista. Säilytyskaluste on juryn mielestä muotoilullisesti erityisen ansiokas. Lisäksi juryn huomion kiinnitti gaudimainen kokopuinen jalusta, joka luo kalusteelle rakenteellisista haasteista huolimatta hyvällä tavalla erikoisuutta.

 

 

Nappula-naulakko muokkautuu toiveiden mukaan. Valmistaja: Eimi Kaluste Oy, Padasjoki Design: Sonja Kurtti * Materiaali: Vaneri Kuva: Marco Melande

2.palkinto – 3000 euroa: Nappula-naulakko / suunnittelija: Sonja Kurtti. Yritys: Eimi Kaluste (Padasjoki)

Muunneltava naulakko on juryn mielestä hauska ja uudenlainen vaateripustin, jossa puuta on käytetty hyvin. Kilpailutyö sai kiitosta raikkaasta ja nokkelasta ideasta: vaateripustin toimii samalla myös reliefimäisenä sisustusesineenä.

 

Palkintoraadin kunniamaininnat

L-hylly
Säilytyskaluste koteihin
Valmistaja: Interface Oy, Heinola
Design: Henri Halla-Aho
Materiaali: Metalli, oksaton mänty
Kuva: Marco Melander

L-Hylly / suunnittelija: Henri Halla-aho. Yritys: Interface (Heinola)

L-hylly sai jurylta kiitosta selkeästä ja sirosta muotoilusta, jossa materiaalit on valittu hyvin.
Kalusteen kokoamisen ja purkamisen helppous tekee senkistä nykyaikaan hyvin soveltuvan kalusteen.

 

 

 

Kaanon -valaisin / suunnittelija: Simo Serpola. Yritys: Heinolan Vesileikkauspalvelu (Heinola)

Kunniamaininnan saanut valaisinsarja on tehty vanerilevyistä. Jury antoi kiitosta muodoltaan kauniin kolmen valaisimen sarjan tuotantoystävällisyydestä. Valaisimen lamellien eri sävyistä muodostuva liukuväri muodosti juryn mielestä hauskan ja uudenlaisen efektin.

 

Kilpailun finalistit ja yhteistyöyritykset

Finsoffat Oy – Heikki Herranen ja Minna Siikaluoma / Uoma
Hkt. Seppänen Oy – Karolina Norteva* / Aava-senkki
Made By Choice Oy – Mikael Mantila / Pilari-tuoteperhe
Lepo Product Oy – Jani Luukkonen ja Rosa-Maria Tolvanen / Mikki-tuoli
Aito Kaluste Oy – Kaarle Holmberg, Mika Huovinen, Lauri Heikkinen / Sohvapöytä
Järvi-Z Oy – Rami Santala / Thoreau-tuoli
Tetrimäki – Tomi Laukkanen / Pilou-nojatuoli
Hakola huonekalu Oy – Simo Lahtinen / Drum-säilytyskaluste
Metallituote Summanen Oy – Sari Matikka / Toveri-naulakko
Rintaluoma Oy – Henri Judin / Daybed
Niemen Tehtaat Oy – Henri Halla-Aho / OLO-konsepti
Interface Oy – Henri Halla-Aho / L-hylly
Eimi Kaluste Oy – Sonja Kurtti / Nappula-naulakko *
Arvo Piiroinen Oy – Jaana Teiskonen / Pesä-keinutuoli *
Puulon Oy – Juho Pasila / Railo-pikkutuoli
Martela Oyj – Henri Halla-Aho / Workbench
Luottopuu Oy – Kaarle Holmberg, Mika Huovinen, Lauri Heikkinen / Ruokapöytä
Heinolan Vesileikkauspalvelu Oy – Simo Serpola / Kaanon-valaisin
Soft-Kaluste Oy – Terhi Tuominen & Jitan V Patel / Framework-sohva

Lisätiedot

Elina Perttula, asiantuntija Ornamo
elina.perttula@ornamo.fi
p. +358 43 211 0755

Puuteollisuusyrittäjät ry on Suomen johtava huonekalu-, rakennuspuusepän- ja puusepänteollisuuden edunvalvoja, jonka tehtävänä on edistää kotimaisen puusepäntyön tunnettuutta Suomessa ja ulkomailla sekä lisätä kiinnostusta ja arvostusta alaa kohtaan. Puuteollisuusyrittäjät ry edustaa noin 300 jäsenyritystä. Jäsenyritykset työllistävät noin 6 000 puuteollisuuden ammattilaista. www.puuteollisuusyrittajat.fi 

Ornamo on vuonna 1911 perustettu muotoilualan asiantuntijajärjestö, johon kuuluu yli 2 700 jäsentä. Ornamo kehittää muotoilijan ammattia ja vaikuttaa muotoilun asemaan yhteiskunnassa. Puuteollisuusyrittäjät ry on Suomen johtava huonekalu-, rakennuspuusepän- ja puusepänteollisuuden edunvalvoja, jonka tehtävänä on edistää kotimaisen puusepäntyön tunnettuutta Suomessa ja ulkomailla.

What do you want to do ?

New mail

What do you want to do ?

New mail

What do you want to do ?

New mail

What do you want to do ?

New mail

What do you want to do ?

New mail

What do you want to do ?

New mail

What do you want to do ?

New mail

What do you want to do ?

New mail

What do you want to do ?

New mail

What do you want to do ?

New mail

What do you want to do ?

New mail

What do you want to do ?

New mail

What do you want to do ?

New mail

What do you want to do ?

New mail

What do you want to do ?

New mail

What do you want to do ?

New mail