Samuli Naamangan tuoli edusti Suomea pohjoismaisessa kilpailussa

Pohjoismaisen Nordic Design Competition  Sustainable Chairs –muotoilukilpailun kestävää kehitystä edustavat  voittajatuolit olivat näyttävästi esillä joulukuussa pidettävässä YK:n ilmastokokouksessa (COP24) Puolassa. Tarkoitus oli kannustaa ajattelemaan muotoilua ja kestävää kehitystä ilmastokeskustelussa.

Pohjoismaiden ministerineuvoston kansainvälinen brändäyshanke The Nordics järjesti lokakuussa yhdessä kansallisten muotoiluorganisaatioiden kanssa kilpailun, jossa kilpailivat kestävän kehityksen pohjalta suunnitellut tuolit. Pohjoismainen tuomaristo on nyt valinnut viisi voittajaa.

”Kutsuimme laajasti pohjoismaisia muotoilijoita osallistumaan kilpailuun sen sijaan, että olisimme kutsuneet vain vakiintuneita yrityksiä ja valmistajia. Viisi voittanutta tuolia toimivat pohjoismaisen muotoilun esimerkkeinä maailman johtajille ja ne korostavat muotoilun merkitystä Yhdistyneiden Kansakuntien kestävän kehityksen tavoitteiden saavuttamisessa. Voittajaesimerkit lisäävät pohjoismaisen muotoilun kestävän kehityksen tunnettuutta”, The Nordics -hankkeen brändipäällikkö Tobias Grut sanoo.

Kansalliset voittajat ovat Nikolaj Thrane Carlsen Tanskasta tuolillaan The Coastal Furniture, Norjan Petter Opsvik tuolillaan HÅG Capisco, David Ericsson Ruotsista tuolillaan Petite, Sölvi Kristjánsson Islannista tuolillaan KOLLHRIF ja Samuli Naamanka Suomesta tuolillaan Clash 331.

”Voittajat ovat onnistuneet yhdistämään kauniin ja ainutlaatuisen pohjoismaisen muotoilun ja kestävän kehityksen. Tuolit toimivat keskustelunavauksina sille, miten pohjoismainen muotoilu voi auttaa ratkaisemaan monimutkaisia ilmasto-ongelmia. Lisäksi toivomme, että ne herättävät keskustelua mahdollisuuksista, joita pohjoismainen muotoilu tarjoaa kestävään kehitykseen”, Grut toteaa.

Voittajatuolit lähetetään joulukuussa pidettävään YK: n ilmastokokoukseen (COP24) Puolan Katowiceen, jossa ne ovat esillä Pohjoismaisen paviljongin kestävän kehityksen näyttelyssä. Katowicessa tuolien odotetaan keräävän paljon huomiota, sillä ilmastokokoukseen odotetaan yli 30 000 kävijää. Sen lisäksi tuoleja käytetään paneelikeskusteluissa esiintymislavalla.

Kilpailun yhteistyökumppaneina ja kilpailun edistämiseen, osallistujien kannustamiseen sekä kilpailutöiden arviointiin osallistuivat DOGA Norjasta, Danish Design Center Tanskasta, Iceland Design Center Islannista, Ornamo Suomesta ja Svensk Form Ruotsista.

Kilpailuun osallistuneiden tuolien joukosta valittiin aluksi kustakin maasta 10 finalistia, joiden joukosta valittiin kunkin maan voittaja. Suomen tuomaristoon kuuluivat Isku Interiorin muotoilujohtaja, sisustusarkkitehti SIO, Antti Olin ja Sisustusarkkitehdit SIO ry:n pääsihteeri, teollinen muotoilija Minna Borg.

Samuli Naamanka

Samuli Naamanka (s.1969) on suomalainen sisustusarkkitehti ja taiteen maisteri. Naamanka on tunnettu kehittämästään graafisesta betonista. Menetelmän avulla betonielementin pintaan saadaan pysyvä painokuvio.

Graafisen betonin lisäksi Naamangan kehittämiä tuotteita ovat mm. FX Design Awardin saanut Clash-yleistuoli vuodelta 2003, Sides-tuoli vuodelta 2007 ja vuonna 2008 Nordiska Designprisetin (ent. Forsnäs Priset) saanut Avarteen valmistama Uni-tuoli. Naamanka on suunnitellut tuotteita myös muun muassa italialaiselle Metalco s.r.l.:lle, yhdysvaltaiselle Source Internationalille ja suomalaisille Isku Interiorille, Nikari Oy:lle, Arktikselle ja Innoluxille.

Vuoden 2010 Habitare-messuilla Samuli Naamanka voitti EcoDesign-valaisinkilpailun Biodegradable Roll -työllään, jonka materiaalina oli muovinkaltainen, tärkkelyssokerista valmistettu polymaitohappo. Voittajan valitsi saksalainen valaisinsuunnittelija Ingo Maurer.

Vuonna 2017 Samuli Naamanka perusti oman Naamanka-nimisen huonekalualan yrityksen, jonka mallistoon kaikki Clash -sarjan kalusteet siirtyivät. Lisäksi mallistoon lanseerattiin joukko uusia tuotteita Habitare-messuilla Helsingissä syksyllä 2017.

Naamanka-brändin lisäksi Samuli Naamanka suunnittelee kalusteita eri yrityksille. Useita uutuustuotteita lanseerataan esimerkiksi vuonna 2019 NeoCon-messuilla Chicagossa bostonilaiselle Source International  -julkikalusteyritykselle.

The Nordics

The Nordics on Pohjoismaiden ministerineuvoston yhteinen brändäyshanke, joka käsittää Ahvenanmaan, Suomen, Tanskan, Färsaaret, Grönlannin, Islannin, Norjan ja Ruotsin. Tavoitteena on luoda yhtenäinen The Nordics -brändi ja jakaa sen merkitystä muun maailman kanssa. The Nordics osoittaa, miten pohjoismainen ajattelutapa innostaa ja miten pohjoismaiset arvot voivat toimia rajojen, kulttuurien ja sukupolvien yli.

Pohjoismaiden ministerien visio “Yhdessä olemme vahvempia” ilmentää innovatiivista, näkyvää ja ulospäin suuntautuvaa pohjoista  aluetta ja  toimii tärkeänä ominaisuutena yhteistyölle. Lue lisää Nordicsista: https://thenordics.com

 

Tuomariston arviot kansallisista voittajatuoleista: 

Suomalaisen Clash 331 -tuolin on suunnitellut Samuli Naamanka, ja sen valmistaja on Naamanka. Tuolin istuin on valmistettu suomalaisesta, kerralla muotoon puristetusta vanerista. Tuolin jalat ovat suomalaista massiivipuuta ja Suomen tuomaristo painottaa tuolin kaunista ja kestävää, ajatonta muotoilua ja toiminnallisuutta. Tuolit valmistetaan kokonaisuudessaan Lahdessa.

”Clash 331 -tuolissa jokainen yksityiskohta on huolellisesti suunniteltu. Se on täydellinen tuoli tilaan kuin tilaan, niin julkisiin tiloihin kuin nykyaikaisiin koteihin. Tärkeintä on suunnitella kauniita ja kestäviä esineitä, ja vain ammattimaiset suunnittelijat pystyvät siihen. Arvostetuin suomalainen muotoilu on aina perustunut näihin ajatuksiin”, Suomen tuomaristo toteaa.

Nikolaj Thrane Carlsenin suunnittelema tanskalainen Coastal Furniture -tuoli keskittyy esteettiseen, kestävään ajatteluun sekä merilevän suomiin mahdollisuuksiin. Tanskassa sijaitsevan Læsøn merilevän katot ovat olleet keskeinen inspiraation lähde: tuolin istuinosa on tehty merilevästä valmistetusta, täysin biohajoavasta komposiittimateriaalista. Tuomaristo korostaa tuolin ainutlaatuista suhdetta Tanskan rannikon luontoon ja täysin uutta tapaa käyttää kyseistä luonnonmateriaalia, unohtamatta tuolin taidokasta muotoilua.

Islannin KOLLHRIF on Sölvi Kristjanssonin Portlandille suunnittelema tuoli ja sen valmistaja on Málmsteypan Hella & Portland. Tuomariston mukaan tuoli on sekä innovatiivinen että ympäristöystävällinen, se on hyvä esimerkki kestävän kehityksen mukaisesta suunnittelusta. Tuoli on valmistettu kierrätetystä, 14 400 kynttilätuikussa käytetystä alumiinista ja korkista. Tuoliin käytetty alumiini kerättiin varta vasten tietoisuuden lisäämiseksi alumiinin kierrätysmahdollisuuksista Islannissa. Tuolin muotoilu ei huomioi pelkästään visuaalista ulkoasua, vaan se ilmentää myös ympäristövaikutuksia ja  kierrätettäviä materiaaleja sekä niiden monikäyttöisyyttä.

HÅG Capisco -tuolin on suunnitellut norjalainen Petter Opsvik ja sen valmistaja on HÅG/Flokk. Ympäristönäkökulmasta HÅG Capisco ilmentää elinkaariajattelua ja sulkeutuvaa ympyrää. Tuoli on kestävä, ja se on korjattavissa ja helppo purkaa. Tuoli on valmistettu kierrätettävistä materiaaleista, joista 50 prosenttia on kierrätettyä muovia. Se on ensimmäinen toimistotuoli, jolla on Swan Nordic -merkki. Lisäksi tuomaristo korostaa käyttäjien palautteeseen perustuvaa  tuolin jatkuvasti parannettua muotoilua, jopa 30 vuotta sen ensimmäisen käyttöönoton jälkeen.

Ruotsin Petite-tuolin on suunnitellut David Ericsson ja sen  valmistaja on Gärsnäs. Tuolin painaa vain 2,5 kiloa, ja se on erittäin resurssitehokas ja kestävä sekä tuotantoprosessissa että kuljetuksessa. Tuomaristo painottaa, että tuoli laajentaa suunnittelun ja teknisten mahdollisuuksien rajoja. Koska tuoli on valmistettu kovapuusta, sillä on vähähiilinen jalanjälki. Tuolin materiaali on täysin kierrätettävää ja sen takajalat on kiinnitetty neljällä puuruuvilla, joten ne on helppo irrottaa.

Lisätietoja:

– Brand Manager Tobias Grut, Pohjoismaiden ministerineuvosto+45 21 71 71 37 tai tobgru@norden.org 

– Ornamo Art and Design Finland, toiminnanjohtaja Salla Heinänen, +0400 221143,  salla.heinanen@ornamo.fi

– www.danskdesigncenter.dk/da/nordic-design-competition-here-are-winners

Kuvapyynnöt ja muita lisätietoja: Monika Halén, Viestintätoimisto Zaraband Oy,

040 595 5586monika.halen@zaraband.fi