Arkkitehtuurin ja muotoilun päiviä vietettiin 1.–5. helmikuuta 2023

Valokuva: Petra Ilonen

Helsingin kaupungintalolla vietettiin päivien päätapahtumaa perjantaina 3.2.

Elämisen laatu -teemainen tapahtumaviikko sekä arkkitehtuurin ja muotoilun liputuspäivä 3. helmikuuta juhlistivat hyvän suunnittelun merkitystä.

Perjantaina 3.2.  julkistettiin SIOn Vuoden 2023 sisustusarkkitehtitoimisto.
Tallenteen ovat 2 viikkoa katsottavissa Helsinki-kanavan sivustolla.

Perjantain 3.2. ohjelma on katsottavissa nauhoitteena täältä

Torstain 2.2. ohjelma on katsottavissa täältä

Keskiviikon 1.2. ohjelma on katsottavissa täältä

Vuosittain järjestettävien Arkkitehtuurin ja muotoilun päivien tavoitteena on avata silmiä näkemään arkkitehtuuri ja muotoilu tärkeänä osana jokapäiväistä elämämme ja vahvistaa omistajuuden ja osallisuuden tunnetta rakennetusta ja muotoillusta ympäristöstämme.

Tämän vuoden Arkkitehtuurin ja muotoilun päivien ohjelmassa nähtiin yhteensä yli 60 keskustelua, työpajaa, näyttelyä, opastusta, luentoa ja julkistusta. Tapahtumia järjestetään Oulussa, Kuopiossa, Jyväskylässä, Äänekoskella, Kotkassa, Kouvolassa, Tampereella, Porissa, Turussa, Paimiossa, Tammisaaressa, Järvenpäässä, Espoossa, Vantaalla ja Helsingissä. Ohjelmaa järjestetään myös verkossa.

Päätapahtumapaikkana keskiviikosta perjantaihin 1.–3. helmikuuta oli Helsingin kaupungintalo. Kaupungintalon aulan tapahtumatorilla kuultiin keskusteluja, julkistettiin hankkeita, jaettiin SIOn Vuoden sisustusarkitehtitoimisto -palkinto ja juhlistettiinn Alvar Aalto 125 -juhlavuotta.

Perjantaina 3. helmikuuta Alvar Aallon syntymän 125-vuotispäivänä nostettiin Suomen liput salkoihin, sillä päivä on sisäministeriön jo toista kertaa suosittama Alvar ja Aino Aallon sekä suomalaisen arkkitehtuurin ja muotoilun liputuspäivä.

Perjantai-iltapäivään myös huipentui Helsingin kaupungintalon ArkMuoto-päätapahtumien sarja, kun Elämisen laatu -pääkeskustelussa vammaisten henkilöiden ihmisoikeusjärjestö Kynnys ry, Aalto-yliopiston maankäytön suunnittelun professori Marketta Kyttä sekä Suomen tulevaisuustalo Sitra haastoivat kolme arkkitehtuurin, maisema-arkkitehtuurin ja sisustusarkkitehtuurin parissa työskentelevää suunnittelijaa pohtimaan alojen roolia laadukkaan elämän mahdollistamisessa.

Haasteeseen vastasivat arkkitehti Selina Anttinen (Anttinen Oiva Arkkitehdit), maisema-arkkitehti Varpu Mikola (Nomaji maisema-arkkitehdit) ja arkkitehti Aleksi Niemeläinen (Futudesign). Keskustelua ohjasi yhteiskunnallisiin aiheisiin erikoistunut toimittaja ja tietokirjailija Aino-Mari Tuuri, jota kiinnostaa ihmisen suhde ympäristöönsä.

Arkkitehtuurin ja muotoilun päivät näkyvät myös sosiaalisessa mediassa, jossa julkistetaan tapahtumaviikon ajaksi kuvahaaste aihetunnisteilla #arkmuoto ja #elämisenlaatu.

Siirry ArkMuoto-Instagram-tilille tästä ja Facebook-tilille tästä.

Vuoden 2023 Arkkitehtuurin ja muotoilun päivät kiinnittävät huomion elämisen laatua luovan hyvän elinympäristön merkitykseen. Sosiaalisesti, toiminnallisesti ja esteettisesti korkealaatuinen arjen ympäristö lisää viihtyisyyttä, yhdenvertaisuutta ja yhteisöllisyyttä. Suurimmat esineen, rakennuksen tai kaupunkitilan koko elinkaareen vaikuttavat ekologiset ja taloudelliset päätökset tehdään suunnittelupöydällä. Globaalit kriisit ja suuret yhteiskunnalliset muutokset vaativat jokaiselta meistä sopeutumiskykyä, mutta hyvän elämän täytyy muutoksista huolimatta säilyä.

Lue lisää Arkkitehtuurin ja muotoilun päivistä osoitteesta arkmuoto.fi.

Katso kaikki ArkMuoto 2023 -tapahtumat tästä.

Arkkitehtuurin ja muotoilun päivistä vastaavat Arkkitehtuurin tiedotuskeskus Archinfo, Alvar aalto-säätiö, Rakenustietosäätiö, Ornamo, Arkkitehtitoimistojen liitto ATL, Suomen Arkkitehtiliitto SAFA, Suomen maisema-arkkitehtiliitto MARK, Sisustusarkkitehdti SIO, Arkkitehtuurimuseo, Designmuseo ja EMMA_Espoon modernin taiteen museo.
Tapahtuma on osa Euroopan kulttuuriympäristöpäivien ohjelmaa.

Valokuva: Petra Ilonen
Valokuva: Petra Ilonen