Arkkitehtuurin ja muotoilun liputuspäivän, 3. helmikuuta, ympärillä vietettävä ArkMuoto-festivaali juhlistaa hyvää suunnittelua. Valtakunnalliset Arkkitehtuurin ja muotoilun päivät järjestetään ensi vuonna 30. tammikuuta – 7. helmikuuta. Tapahtumaviikon kruunaa liputuspäivä, kun 3.2. Suomen liput nostetaan taas salkoihin Alvar ja Aino Aallon ja suomalaisen arkkitehtuurin ja muotoilun kunniaksi. Suunnittelijan työ on tärkeä osa rakentamisen ja tuotannon ketjuja, mutta arkkitehtuuri ja muotoilu eivät ole vain teknistaloudellisia aloja vaan ne luovat myös kulttuuria.
Olemme jo ymmärtäneet, että vanhan esineen tai rakennuksen käytön jatkaminen on ekologisesti kestävämpää kuin turhan uuden hankkiminen tai talojen purkaminen uusien tieltä. Käytettyihin esineisiin ja vanhoihin taloihin kätkeytyy kuitenkin myös muita arvoja.
Rakkaat vanhat esineet ja talot vaativat hellää huolenpitoa ja aika ajoin korjaamista. Mutta entä nuhjaantuneet, arkiset esineet ja talot, joihin meillä ei ole erityistä tunnesidettä: huomaammeko välittää myös niistä? Arvostammeko historian kerrostumia ja kuinka paljon siedämme käytön jälkiä?
Vuoden 2025 Arkkitehtuurin ja muotoilun päivät polkaistaan käyntiin torstaina 30. tammikuuta, kun viidettä kertaa järjestettävä ArkMuoto-päätapahtuma jalkautuu Helsingin Itäkeskukseen, Kulttuurikeskus Stoaan. Tapahtuman monipuolinen ohjelma haastaa pohtimaan, miten siedämme epätäydellisyyttä ja voisiko pitkäikäisyydestä tulla uusi tyylitrendi.
Valtakunnallista ArkMuoto-festivaalia vietetään 30.1.–7.2. teemalla ‘Käytön jälkiä’. Tapahtumaviikon käynnistää jo perinteeksi muodostunut päätapahtuma, jota vietetään tällä kertaa Helsingin Itäkeskuksessa. Iltapäivän ja illan esitykset, puheenvuorot ja keskustelut nostavat esiin erilaisia näkökulmia kestävään ja pitkäikäiseen rakennettuun ja muotoiltuun ympäristöön. Tapahtumaa voi seurata myös verkossa.
Rakennettuun ympäristöön liittyy monenlaisia merkityksiä
Tapahtuma aloitetaan tutustumalla hiljattain 40 vuottaan juhlineen Kulttuurikeskus Stoan perusparannus- ja laajennushankkeeseen, josta on parhaillaan käynnissä suunnittelukilpailu. Oman lähiympäristön nykyisyyteen ja tulevaisuuteen katsotaan myös nuorten näkökulmasta, kun lavalla kuullaan Arkkitehtuuri- ja designmuseon museopedagogi Hanna Kapasen johtama keskustelu nuorten ympäristöistä, tiloista ja paikoista. Osion päätteeksi kuullaan ennakkotietoa samana iltana julkaistavasta Ornamon vastuullisen muotoilun manifestista.
Toinen osio paneutuu rakennetun ympäristön monipuolisiin arvoihin rakennustaiteen, kaupunkitilan identiteetin ja arjen näkökulmista. Äänessä ovat tutkija, arkkitehti, maisema-arkkitehti ja kaupunkisuunnittelija, jotka avaavat näkemyksiään rakennetun ja muotoillun ympäristön erilaisista merkityksistä. Osion juontaa ympäristöministeriön erityisasiantuntija Annukka Lyra.
Kaupunkilaiset haluavat vaikuttaa ympäristöönsä
Kaupunki on meidän kaikkien. Kaupunkitilan demokraattista käyttöä ja kaupunkilaisten aktiivisuutta oman ympäristönsä ylläpidossa ja muokkaamisessa pohditaan muun muassa skeittauksen ja maahanmuuttajayhteisön näkökulmista. Ajatteluamme avartavan näkökulman keskusteluun tuo rap-musiikin potentiaali kaupunkisuunnittelussa, josta kertovat osion aiheita yhteen kokoavassa puheenvuorossaan tutkijat Hanna Tyvelä ja Erica Åberg.
Päivän puheenaiheet kulminoituvat keskusteluun, jossa kolme rakennettua ja muotoiltua ympäristöä eri tavoin tarkastelevaa yhteisöä haastaa asiantuntijat pohtimaan, miten hyvin siedämme käytön jälkiä. Käynnissä oleva purkuaalto pyyhkii tieltään korjauskelpoisia rakennuksia, ja hieman nuhjaantuneita kiintokalusteita heitetään roskalavalle, jotta tilalle saadaan uutuuttaan kiiltävät kaapit. Voisimmeko oppia hyväksymään epätäydellisyyttä, voisiko pitkäikäisyydestä tulla uusi tyylitrendi? Muun muassa näihin kysymyksiin keskustelijat johdattaa humoristisista ja kantaaottavista kuvituksistaan tunnettu graafinen suunnittelija, bloggaaja ja tv-kasvo Kasper Strömman.
Päivä päätetään juhlavasti Vuoden sisustusarkkitehti 2025, Vuoden maisema-arkkitehtuuriteko ja Vuoden nuori maisema-arkkitehti -palkintojen jakoon. Palkinnot jakavat Sisustusarkkitehdit SIO ja Suomen maisema-arkkitehtiliitto MARK. Striimin sammuttua päivän kokemuksia ja puheenvuorojen synnyttämiä ajatuksia jaetaan kuplien ja musiikin siivittämänä.
ArkMuoto levittäytyy Stoaan
Päivän anti levittäytyy myös Kulttuurikeskus Stoan aulaan, jossa voi tehdä kirja- ja design-tavaralöytöjä. Tapahtuman teema näkyy myös Stoan kirjastossa, jossa on esillä arkkitehtuuriin, muotoiluun ja tuunaamiseen liittyvää kirjallisuutta. ArkMuoto-tapahtuman ohella Stoan galleriassa voi tutustua Nuorten rauhanpalkinnon saaneen valokuvaaja Karun Verman näyttelyyn Pelätyt nuoret ja Zalama Kollektiivin näyttelyyn, johon kaupunkilaisia on kutsuttu tarkastelemaan omaa ympäristöään valokuvauksen keinoin.
Tapahtuma järjestetään yhteistyössä Helsingin kaupungin kulttuurikeskus Stoan kanssa. Ohjelmakumppaneina ovat ympäristöministeriö ja Suomen Kotiseutuliitto.
Arkkitehtuurin ja muotoilun päiviä koordinoi Arkkitehtuurin tiedotuskeskus Archinfo. Mukana järjestäjinä ovat Finnish Design Info, Suomen Arkkitehtiliitto SAFA, Suomen maisema-arkkitehtiliitto MARK, Arkkitehtitoimistojen liitto ATL, Ornamo, Sisustusarkkitehdit SIO, Rakennustietosäätiö, Alvar Aalto -säätiö, Arkkitehtuuri- ja designmuseo sekä EMMA – Espoon modernin taiteen museo.
Tapahtuma on osa Euroopan kulttuuriympäristöpäivien ohjelmaa.
ArkMuoto 2025: Käytön jälkiä
30.1.2025 klo 12:30–20:00
Kulttuurikeskus Stoa
Turunlinnantie 1, Helsinki
Lue tarkempi ohjelma ja ilmoittaudu täällä
Arkkitehtuurin ja muotoilun päiviä koordinoi Arkkitehtuurin tiedotuskeskus Archinfo, ja mukana järjestäjinä ovat Finnish Design Info, Suomen Arkkitehtiliitto SAFA, Suomen maisema-arkkitehtiliitto MARK, Arkkitehtitoimistojen liitto ATL, Ornamo, Sisustusarkkitehdit SIO, Rakennustietosäätiö, Alvar Aalto -säätiö, Arkkitehtuurimuseo ja Designmuseo sekä EMMA – Espoon modernin taiteen museo. Tapahtuma on osa Euroopan kulttuuriympäristöpäivien ohjelmaa.
verkkosivu: arkmuoto.fi
IG: @arkmuoto
FB: ArkMuoto
#arkmuoto
#käytönjälkiä