Muotoilujohtaja Antti Olin, vuoden 2017 Ornamo-palkintoehdokas

Kuva: Anni Koponen

Antti Olin on ollut suunnittelijana ja Iskun muotoilujohtajana viemässä läpi muutoksia, joiden ansiosta huonekalualan tuotantoa on saatu pidettyä Suomessa. Iskun keinoina taklata markkinavoimien haasteita ovat olleet Lahden huonekalutehtaan merkittävä automatisointi sekä uudet Health- ja Active Learning -allianssit, joita Antti Olin on ollut luomassa.

Health-kalustesarja julkisiin tiloihin syntyi materiaalikokeilun kautta. Noin kolmen vuoden tuotekehittelyn jälkeen valikoimiin on saatu kalusteita, joissa kaikki pinnat ovat antimikrobisia: kangaspäällys, messinki- tai kuparikäsinojat sekä maalit, lakat ja laminaatit. Kumppanuusyhteistyö eli allianssi varmistaa, että hanat, lukot ja loputkin sisustuksen osat ovat antimikrobisia.

Kiinnostus Health-sarjaa kohtaan on ollut suurta. Kalusteita, jotka vähentävät tartuntojen leviämistä, on toimitettu mm. leikkausosastolle ja hoivakotiin.

Ornamon hallituksen perustelut Antin Ornamo-palkintoehdokkuudelle

”Olin on ollut suunnittelijana ja Iskun muotoilujohtajana viemässä läpi muutoksia, joiden ansiosta huonekalualan tuotantoa on saatu pidettyä Suomessa. Tuotantoa robotisoimalla sekä uusien älymateriaalien ja teknologian rohkealla käytöllä on pystytty luomaan ratkaisuja, jolla perinteisesti työvoimavaltainen ala on pystynyt kilpailemaan ulkomaille siirtyvän tuotannon kanssa. Olin on muotoilujohtajana kehittänyt Iskua tiiviisti yhdessä konsernijohdon kanssa.”

Muotoilijoita tarvitaan johtoon

Antti Olin uskoo, että muotoilussa palveluliiketoiminta on tulevaisuutta. ”Hengissä olon edellytys on se, että palveluvalikoimamme on kunnossa. Tarjoamme yhä enemmän työympäristöjen ylläpitoa ja muokkausta. Kukaan ei enää halua omistaa kalusteita, vaan siirtää vastuun muille.” Maailma on muuttunut niin nopeasti, että pelkästään kauniiden esineiden suunnittelu ei enää riitä. Rohkeutta pitää olla uusien suuntien löytämiseen – eikä maailmaa voi täyttää uusilla esineillä, Olin muistuttaa.

”Tuotteilla pitää olla olemassaoloonsa syy: se tuo jonkin uuden asian, esimerkiksi sairauspoissaolon vähentämisen tai uudenlaisen näkemyksen istuinten säilyttämiseen. Se on perustellumpaa kuin lähteä tekemään vain uutta kaunista tuolia.”

Olinin mielestä muotoilijoita kaivattaisiin enemmän yritysten johtoryhmiin. Hän itse on istunut Iskun ylimmässä portaassa jo 10 vuotta.

”Muotoilua ja sen tärkeyttä pitää päästä tuomaan syvemmälle yrityksiin. Muotoiluosaamisella on yhä tärkeä rooli yritysmaailmassa, mutta turhan usein se tulee vasta loppuvaiheessa päälleliimattuna. Muotoilija tuo käyttäjäymmärrystä, ja kaikilla muotoilijoilla on tarve parantaa asioita – lähtökohtana ei ole heti eurot, vaan pehmeämmät arvot”, Antti Olin uskoo.

 

Kuka?

Antti Olin
Taiteen maisteri (MA), sisustusarkkitehti SIO, Aalto-yliopisto 2003.
SIO:n hallituksen jäsen 2008–10, Sukeltajaliiton sukelluskalastusvaliokunnan puheenjohtaja ja
Aalto-yliopiston ylioppilaskunnan yrityssuhdeneuvoston jäsen.

Missä kaikessa Antti on ollut mukana? Lue lisää Ornamo-lehdestä 1/2017. Sähköinen lehti luettavissa jäsenpalvelusivuilla

 

 Teksti: Meri Eskola

Ornamo-palkinto julkistettiin 24.4.2017

Ormamo-palkinto julkistettin 24.4. Designmuseolla, puitteet palkintotilaisuudelle tarjosi Ornamo ja Designmuseon yhteinen juhlanäyttely Enter and Encounter- Kutsu huomiseen. Voittajan valitsi tänä vuonna Aller Median toimitusjohtaja Pauli Aalto-Setälä. Palkinto myönnettiin teollinen muotoilija, palvelumuotoilija Mikko Koivistolle.

https://www.ornamo.fi/fi/artikkeli/palvelumuotoilun-pioneeri-mikko-koivisto-ornamo-palkinnon-voittajaksi/