Tapio Anttilalle SKR:n Rantasalmi-palkinto 2017

Rantasalmi-palkinto myönnetään puun kesyttäjälle, muotojen mestarille. Palkinnon arvo on 20 000€.

Falunissa Ruotsissa 1962 syntynyt ja Oulussa kasvanut  Tapio Anttila, sisutusarkkitehti SIO, on ollut jo nuoresta iästä lähtien kätevä käsistään. Koulunkäynti tuotti motivaatio-ongelmia rakentelua ja piirtämistä harrastavalle nuorukaiselle, sillä tavoitetta ei ollut. Opiskeluintoa sytyttävä kiinnostus johonkin tiettyyn alaan puuttui. Valinnan osumista silloiseen opinahjoon leimasi enemmin sattuma.

– Ajauduin Taideteollisen Korkeakoulun (nyk. Aalto-yliopisto) sisustusarkkitehtuurin ja huonekalusuunnittelun pääsykokeisiin. Kun pääsin ensimmäisellä yrittämällä sisään, tiesin heti, että tämä on minun juttuni.
Taideteollisessa Korkeakoulussa Anttilalle avautui kokonaan uusi maailma, jossa ei tuntunut olevan rajoja. Anttila muistelee lämmöllä ensimmäisen vuosikurssin opettajaansa Ilmari Tapiovaaraa. Tapiovaara oli innostava ja hyvä opettaja, josta erityisesti mieleen jäivät asenne ja nöyryys alaa kohtaan. Aikaa hyvin kestäneeksi esikuvaksi Anttila nimeääkin juuri Tapiovaaran, jonka hienot puuhuonekalunsa ovat olleet kansan suosikkeja, mutta silti myös hyvin omintakeista muotoilua.
– Tästä on ehkä jäänyt minulle perintönä keskeinen suunnittelufilosofia, jossa yritän tavoitella tavallisia ihmisiä hyvällä ja laadukkaalla muotoilulla, mutta kohtuulliseen hintaan. Olen kiinnostunut erityisesti suomalaisesta puusta. Esineissäni pyrin tuomaan puun käyttöä esiin kevyellä, modernilla ja uudella tavalla, unohtamatta kuitenkaan perinteitä, toteaa Anttila omasta suunnittelufilosofiastaan.

Uransa aikana Anttila on suunnitellut tuotteita tarjottimista valmistalokonseptiin ja postilaatikosta valaisimiin. 1990-luvun lopulla hän siirtyi Iskun inhouse designeriksi suunnittelemaan julkiskalusteita. Kahdeksan vuoden kuluttua Anttila päätti kokeilla freelancer-uraa ja perusti puuseppien kaupunkiin Lahteen vuonna 2005 oman suunnittelutoimiston Tapio Anttila Designin. Tänä aika on syntynyt lukuisia huonekaluja, valaisimia ja muita esineitä. Useat tuotteet ovat kansainvälisessä levityksessä ja keränneet monia kansainvälisiä muotoilupalkintoja. Niille on myönnetty mm. Good Design Award peräti yksitoista kertaa.
Tapio Anttilan yhteistyökumppanit ovat pääosin suomalaisia valmistajia. Suomalaisten lisäksi Anttila tekee yhteistyötä maailmalla poikkeuksellisesta puun käytöstään tunnetun italialaisen Riva1920 kanssa.

Kokeellista suunnittelua Anttila tekee samanhenkisessä, ekologisuuteen ja kestävään muotoiluun keskittyvässä Woodism -ryhmässä. Viimeisin aluevaltaus on oma huonekalu- ja sisustustuotemallisto Tapio Anttila Collection. Se on koottu usean eri huonekalutuottajan eri alueiden malleista yhtenäiseksi mallistoksi. Ensiesittely tälle tapahtui kotimaan lisäksi Tukholman, Kölnin ja Milanon messuilla.

Lisätietoja:
Tapio Anttila, tapio(at)tapioanttila.com, puh. +358 40 5212 606
Kotisivut www.tapioanttila.com
Tapio Anttila Collection www.tapioanttilacollection.fi
Woodism www.woodism.fi