NYC Design Week 2018

Suurten Design viikkojen tapahtumien määrään hukkuu

Tähän päivään mennessä en ole kuullut vielä kenenkään erityisesti innostuvan messuhalleissa kiertelystä.
Itse aloitin design viikkojen ja messuhallien koluamisen n. 5-6 vuotta sitten Tukholmasta ja Habitaresta, ensin puuseppänä ja nykyisin pikemmin sisustusarkkitehtina. Sanotaan, että hallit on hyvä käydä läpi, mieluiten kuitenkin mahdollisimman nopeasti, tietäen tasan tarkkaan minkä osastojen näkeminen riittää. Itse pyrin useimmiten välttämään messuhalleja ja käyttämään energiani kiertelemällä mahdollisimman paljon niiden ulkopuolisissa tapahtumissa.

New Yorkin kokoisessa kaupungissa olisi hyödyllistä tietää etukäteen missä kannattaa käydä

Kuva: Markus Holste, Wanted design, Manhattan Terminal Store
Kuva Markus Holste, Brooklyn, Industry City, Wanted Design

 

 

 

 

 

 

 

Kuva: Markus Holste, Times Square

 

Mikäli tarjontaan ei tutustu hyvin jo ennalta, kysele vinkkejä näkemisen arvoisista kohteista tai seuraaviikon alussa mitkä asiat pitää nähdä, hukkuu varmasti massaan. Kokemukseni mukaan Milanossa ja New Yorkissa on samoin; kaupungin tapahtumia kierrellessä tarjonta on ylitse pursuavaa, se helposti lannistaa ilman pitkää kokemusta ja perehtymistä kiertelevän.

Tällä kertaa matkasin design viikoille New Yorkiin lähtökohtaisesti vain osallistuakseni viikon mittaiseen Wanted Designin järjestämään työpajaan osana Aalto-yliopiston opiskelijaryhmää. Samalla ajatus oli kiertää mahdollisimman paljon viikon tapahtumia, mutta avattuani 176 sivuisen oppaan viikon aktiviteeteista tajusin, etten luultavasti tule pääsemään kauhean pitkälle. Työpajaan liittyvät käynnit Brooklynin Industry Cityssä tai Wanted Designin Manhattanin pisteessä olivat lähes ainoat varsinaiset käyntini. Kaikki muut viikosta nähdyt tapahtumat tuli bongattua kaupungilla muita kohteita kierrellessä.

 

Kuva: Boguslav Krzciuk, Markus Holste

Tätä paremmin meille kävi tänä vuonna Milanon messuilla, jossa saimme listan parhaiksi arvioiduista näyttelyistä jo viikkoa ennen messuja. Tästä huolimatta viikkoon varautuminen vaati osoitteiden läpikäymistä ja aikataulutusta siitä mitä kaupunginosia koluaa milloin, tai etenkin mitä skippaa suosiolla. New Yorkin kokoisessa kaupungissa olisi hyödyllistä tietää etukäteen missä kannattaa käydä. Paikalliselta kalustealalla pitkään toimineelta kuulin vasta messujen jälkeen, että nykyisin kiinnostavat jutut ovat siirtymässä Brooklyn alueelle. Täysin tuurilla satuimme onneksi viettämän viikon juurikin siellä!

New Yorkissa suomalaisista kohteista ehdin vilkaista kunnolla vain Zero Waste Bistroa, joka herätti konseptillaan puhetta myös työpajassamme. Lisäksi tapasimme ensimmäisenä päivänä ryhmän Lapin yliopistosta, joilla oli oma piste yhdessä Industry Cityn näyttelyistä.

Kuva: Boguslaw Krzciuk

 

Vaikka emme ehtineet näkemään kaikkea, oli silti mahtava kokemus päästä osalliseksi seitsemän designkoulun yhteistä työpajaa. Ehkä design viikkojen tulvassa parasta mitä matkasta voi mukaan saada ovat kontaktit ja tuttavuudet ja tämä matka toikin uusia tuttavia ja kokemuksia, joiden myötä reissaaminen oli täysin sen arvoista. Itse viikon tapahtumista näinkin runsaalla tarjonnalla käteen voi muuten jäädä kourallinen kiinnostavia paikkoja ja läjä pöydällä lojuvia esitteitä.

 

www.nycxdesign.com